Παιδική Παχυσαρκία: Πως πρέπει να την αντιμετωπίσετε
Θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με ένα υπέρβαρο παιδί για το βάρος; Ή θα πρέπει απλά να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό;
Οι γονείς σε αυτή την κατάσταση είναι δικαιολογημένα διχασμένοι. Εάν πουν κάτι, και διαπομπεύσουν το παιδί ή, ακόμη χειρότερα, προκαλέσουν μια διατροφική διαταραχή; Εάν δε πουν τίποτα, ανησυχούν ότι χάνουν την ευκαιρία να βοηθήσουν το παιδί τους, ώστε η κατάσταση να μην εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα υγείας μακροπρόθεσμα.
Τώρα μια νέα μελέτη προσφέρει κάποια καθοδήγηση: Μην κάνετε σχόλια για το βάρος του παιδιού.
Από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Διατροφή & Βάρος Διαταραχών, φαίνεται ότι τα απρόσεκτα – αν και συνήθως καλοπροαίρετα – σχόλια για το βάρος ενός παιδιού είναι συχνά προάγγελοι ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, βουλιμίας ή άλλων διατροφικών διαταραχών, και μπορεί ακούσια να ενισχύσουν αρνητικά στερεότυπα για το βάρος, που εσωτερικεύουν τα παιδιά. Τα σχόλια ενός γονέα σχετικά με το βάρος της κόρης του μπορεί να έχουν επιπτώσεις για χρόνια αργότερα, και συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιας δυσαρέσκειας μιας νεαρής γυναίκας με το σώμα της – ακόμα κι αν δεν είναι υπέρβαρη.
Οι γονείς που έχουν ένα παχύσαρκο παιδί μπορεί να ανησυχούν, αλλά ο τρόπος που αυτές οι ανησυχίες συζητήθηκαν και γνωστοποιήθηκαν μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφικός, η διαχρονική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι όταν οι γονείς ζητούσαν επίμονα από τους εφήβους να χάσουν βάρος, οι έφηβοι αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου βάρους και να τρώνε ακατάσχετα. Αυτές οι συμπεριφορές είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν, όταν οι γονείς συνομιλούν με τα παιδιά τους, χωρίς να τους ασκούν πίεση.
Σκληρά σχόλια για το βάρος μπορεί να στείλουν το μήνυμα στο παιδί ότι οι γονείς του το υποτιμούν, αυτό μπορεί προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τι πρέπει τελικά να κάνει ο γονέας; Πώς μπορεί να αποτρέψει το παιδί να πάρει υπερβολικό βάρος και ταυτόχρονα το ίδιο να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του;
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού χωρίς να μιλάνε γι ‘αυτό. Υιοθετήστε την τακτική << Κάνε αυτό που κάνω >> και όχι << Κάνε αυτό που λέω>>. Για τους γονείς, αυτό σημαίνει να υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι και να μην αγοράζουν αναψυκτικά. Σημαίνει να κάθονται και να απολαμβάνουν οικογενειακά γεύματα δίνοντας το παράδειγμα, με το να είναι σωματικά δραστήριοι και να συσπειρώσουν την οικογένεια να πάει για περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο. Μοντελοποίηση σημαίνει, επίσης, να μην είναι κακόβουλοι για το δικό τους βάρος. “Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις”. Το παιδί δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο βάρος του, αλλά σε υγιεινές σε διατροφικές συνήθειες και τις συμπεριφορές.